TCM Voedingsconsulent(e) voor Honden

Hondenvoeding, vanuit de vijf elementen

Deze opleiding is een aanvulling voor iedereen die een basis TCM heeft gedaan en die meer wil weten over TCM en voeding volgens de Chinese visie.

We weten dat voeding de basis kan zijn van gedrag. Eingenlijk bekijken we als GedragsExpert dit mee in de intake, het eerste verkennend gesprek.

Hoe mooi kan het zijn om angstige en onzekere of opgewonden honden hun rust geven.

Of een hond die jeuk heeft en de eigenaar weet niet meer wat te doen? Of de hond geraakt niet van zijn steeds terugkerende, pijnlijke oorontstekingen af… 

Als TCM Voedingsconsulent maak jij verschil!
En dit met behulp van de TCM en voeding. 

Met de vijf element theorie en de voeding ben je al een heel eind op de goede, gezonde weg. 

 Vijf elementen theorie

Vanuit de Chinees visie is het beoordelen van een hond gebaseerd op de vijf-elemententheorie.  De vijf elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water.  In holistische zin heeft elk element specifieke organen die ermee verbonden zijn.  Om de Yin en Yang van elk element te accentueren, is er meestal een ‘hol’ en ‘vol’ orgaan bij elk element.  Water wordt bijvoorbeeld geassocieerd met de nier (vol) en de blaas (hol). Bij elk levend wezen zijn er een bepaalde reeks persoonlijkheidskenmerken die bij elk element passen.  Het type element dat bij elke hond hoort, correleert met zijn disharmonie, zijn onbalans.

 Voedingsenergetica

Het eerste dat je gaat bekijken wanneer je een hond probeert  te helpen, is voeding.  Honden waren oorspronkelijk aascarnivoren, dus skelet- en orgaanvlees zouden het grootste deel van hun maaltijden moeten uitmaken.  Het is ook belangrijk voor hen om wat gekookte groenten te krijgen om cellulose in hun lichaam af te breken, evenals fruit voor een bron van vitaminen en mineralen.  Granen zouden het kleinste deel van het dieet moeten uitmaken, hoewel een kleine hoeveelheid gekookte granen gunstig is.

‘Vuurhonden’ reageren meestal goed op neutraal of verkoelend voedsel, terwijl warm voedsel de neiging heeft om de situatie  erger te maken. 

Neutraal voedsel zal de energie bij de hond niet verhogen of verlagen.  Gunstig neutraal voedsel omvat rundvlees, gans,….  Je kan hier nog tal van groenten en fruit aan toevoegen. 

Verkoelende voeding is echt heilzaam voor honden die altijd een beetje gespannen en warm aanvoelen.  Gunstig verkoelend vlees zijn bijvoorbeeld eend, witvis,… .  Bepaalde fruit en groenten, zoals watermeloen en komkommer zijn vooral handig voor honden die verkoelend voedsel nodig hebben.  

Wist je dat lamsvlees, (dat in de westerse voeding bij allergieën en jeuk)  best niet wordt gegeven vanuit de Chinese visie? Dit zijn warme voedingsstoffen en zorgen dat de jeuk erger wordt. Lamsvlees wordt beschouwd als de heetste van alle voedingsmiddelen.

Welke voordelen biedt deze opleiding?

Met de opleiding TCM Voedingsconsulent voor Honden krijg je alle basiskennis mee over gezonde voeding volgens de Chinese visie en de vijf elementen.

Als hondenprofessional kan jij straks je (honden)klant helpen om zo de gepaste voeding uit te kiezen eventueel in combinatie met de Westerse benadering, dit is complementair. 

We geven je een uitgebreide kennis mee van alle ingrediënten, welke voeding je inzet bij wel symptoom,  we leren je hoe je de hoeveelheid berekent, welke voeding geschikt is voor puppy’s, pubers, volwassen honden en seniors. 

We gaan in deze opleiding ook weer dieper in de materie en bekijken deze ook vanuit andere standpunten.

De opleiding TCM Voedingsconsulent voor honden leidt tot een actieve en bloeiende praktijk en is complementair met de activiteit als acupresssuur voor honden, HondenGedragsExpert, Voedingsdeskundige voor Honden, …

Wat kan je verwachten:

  • Volledige syllabus in kleur (geleverd in pdf) 
  • Hands-on uitgewerkte recepten klaar voor gebruik, om thuis zelf te koken of door te geven aan je klanten.

Deze opleiding is thuisstudie.
Voor een diploma dient er een theorie examen te worden gedaan. Je bent geslaagd bij 70% 
Examen is inbegrepen in het lesgeld.

Jouw investering:

475 euro (excl btw) 350 euro

Deze opleiding is merkvrij.

Download deze opleiding direct