Hond – Basis
Wil jij als hondeneigenaar je hond beter leren begrijpen en wil je weten wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn en open te staan om uberhaupt te kunnen leren, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Onze basismodule is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over honden, of je nu verder wil naar honden trainer, hondencoach of hondengedragsdeskundige of je een pension of hondenuitlaatservice wil gaan opstarten.
Leg voor jezelf een goede onderbouwde basis aan door middel van onze blended learning.
Theorie neem je thuis door op je eigen tempo door middel van onze e-learning. Geen nood, de cursus krijg je in een digitaal bestand zodat je hem steeds kan nalezen, opslaan op je tablet of computer of kan downloaden, afprinten en in een ringmap bewaren.
Wat leer je in deze basismodule:
- Lichaamstaal en communicatie van de hond, de ‘dialecten’ die er zijn tussen de verschillende hondenrassen
- Hondenrassen, wist je dat er meer dan 300 rassen zijn ? En deze rassen hebben wij mensen, ‘gemaakt’. Weet jij voor welk doel jouw hond is ‘gemaakt’ en kan jij hem geven wat hij nodig heeft? We zien het in deze basismodule
- Leerprincipes, we kunnen er niet van tussen, we leren het je in de theorie en maken het je eigen in een leuke interactieve praktijkles!
- Er zijn meerdere trainingsmethodes, die we allen gaan bekijken maar niet allen gaan toepassen, we werken met de positieve beloningsgerichte methoden, met oog voor de hond en zijn motivatie.
- Eerste Hulp bij ongevallen, want een ongelukje zit in een klein hoekje. Als eigenaar kan je al veel zelf voordat je naar de dierenarts gaat, denk aan een wondje verzorgen, nagels knippen, temperatuur opnemen en eventueel CPR toepassen! We leren het je graag!
Module Gedragsleer van Honden
De basis van alles is de gedragsleer of in een mooi woord ‘Ethologie’ genoemd.
We leggen je haarfijn uit waar de hond vandaan komt, of het echt een ‘wolf’ is of niet.. wat met de dominantietheorie, moeten we die nog volgen of is dit oude koek?
Je leert hier ook waarom een hond dingen doet en welke drive hij heeft
- Domesticatie van de hond
- Lichaamstaal & communicatie
- Oorzaken van gedrag
- Levensfasen van de hond
- Hondenrassen en hun specifiek gedrag
- Leerprincipes
- Emoties en leren
- Stress en stressreductie
Module Trainen & opvoeden van Honden
We gaan verder met de verschillende trainingstechnieken en hulpmiddelen die we al dan niet gaan inzetten. We leggen je haarfijn uit waarom we welk materiaal en techniek niet gaan inzetten, met het oog op het dierenwelzijn uiteraard, dat dragen wij bij onze Zen4AllDogs Academie BeNe hoog in het vaandel!
Welke zaken leer jij het beste aan jouw hond aan en op welke leeftijd?
We werken niet met ‘commando’s’ die MOETEN opgevolgd worden, maar werken met een ‘cue’; een vraag tot… aan de hond de beslissing of hij het gaat doen of niet… maar heb jij de juiste beloning voor hem. Zie de beloning als zijn ‘loon naar werk’…je betaalt hem goed voor wat hij doet, of je betaalt hem pover.. hoe zou jij dit vinden?
De band tussen geleider (we spreken bewust ‘baas’ niet uit) en zijn hond is uniek en erg belangrijk… we gaan hier dieper op in en onderstrepen het belang van wederzijds respect.
- Trainingsmethoden, welke gebruiken we en welke absoluut niet
- opvoeden van pups & pubers
- belang van denkspel, balans en coördinatie – theorie
- Trainingshulpmiddelen, waarom gebruiken we deze; en waarom wel/niet?
- Belonen: wanneer, met wat en hoe? Wat is je hond zijn motivatie en moeten we steeds voer gebruiken?
- Safety first!
Module Biologie van Honden
Handig om weten is hoe de hond er vanbinnen uitziet. Weet jij welke spiergroepen hij gebruikt bij stappen, lopen en springen? Kan jij zien of een hond mankt of niet?
Heb jij zicht op de algemene gezondheid en weet je wat te doen bij ziekte?
Wat geef je je hond te eten, hoeveel en kan je brokken met vers voer gaan mengen.
Gaan we vaccineren of titeren en wat is het verschil? Is dit beide wettelijk goedgekeurd en mag in met mijn hond over de grens indien hij niet gevaccineerd is? Welke vaccins moet ik laten zetten en wanneer?
Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens de Anatomie & EHBO module
- Anatomie van de hond
- Bewegingsleer
- Voeding – basis
- Zoönosen & ziekteleer
- EHBO – reanimatie & windeltechnieken
- Medische afwijkingen & het effect op gedrag
Deze module is los te volgen voor hondeneigenaren en toekomstige professionals
Elke lesdag is een bijscholing die accreditatie geniet van SPPD
Lesdagen:
Opstart Zondag 5 Februari 2023