TCM Academie voor Dieren

TCM Academie voor Dieren2020-01-28T11:55:44+01:00

Acupressuur voor Honden 

Reis je mee in een wereld van anders denken? Waar alles in verbinding staat met elkaar…  

 De Traditionele Chinese Geneeswijze gaat uit van het principe dat lichaam en geest één geheel zijn en werkt vanuit een energetisch denkmodel,  “Qi” is in TCM een belangrijk onderdeel. 

Qi kan worden gezien als energie, de universele levenskracht, maar ook als het zelf genezend vermogen dat ieder mens in zich draagt. Qi stroomt door een stelsel van vaten, de zogenaamde meridianen. Op deze meridianen zijn honderden punten bekend, waar de energie beïnvloedt kan worden. 

Yin en Yang is een erg belangrijk principe in de Chinese Geneeswijze. Ze vormen een samenspel van tegengestelde krachten, zoals de zon en de maan, warm en koud, vol en leeg, dag en nacht. 

Tegelijkertijd zijn Yin en Yang onlosmakelijk met elkaar verbonden. De één  kan niet zonder de ander bestaan. Wanneer Yin en Yang niet in evenwicht met elkaar zijn, kunnen ziektes ontstaan. Door middel van acupressuur kan het evenwicht tussen Yin en Yang weer hersteld worden, blokkades opgeheven worden en kan een tekort aan energie aangevuld worden. Met als gevolg dat het zelf genezend vermogen van een dier gestimuleerd wordt om adequaat te reageren. 

 In de Chinese geneeskunde werkt men met de “Vijf – Elementenleer” om verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende levensfasen van een leven, maar ook in het verloop van de seizoenen. Men gaat uit van elkaar ondersteunende en controlerende organen in het lichaam. 

In de Chinese geneeskunde werkt men met de “Vijf – Elementenleer” om verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende levensfasen van een leven, maar ook in het verloop van de seizoenen. Men gaat uit van elkaar ondersteunende en controlerende organen in het lichaam. 

De vijf elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Bij elk element hoort o.a. een seizoen, een Yin orgaan, een Yang orgaan, een lichaamsweefsel, en een emotie. 

Wanneer een dier niet aantoonbaar ziek is, maar zich toch niet goed voelt, kan er met behulp van de vijf elementenleer een verstoring in de energiebalans tussen de verschillende organen duidelijk worden. Hierdoor, hoe vaag de klacht ook lijkt te zijn, kan er dan een goede behandeling worden gegeven. 

Dieren zijn vaak heel ontvankelijk voor energetische genezing. Acupressuur helpt om een dier in balans te krijgen en ziektes te voorkomen. Een dier dat zich goed voelt, is beter hanteerbaar en prettiger om mee te werken. 

 Tijdens de jaaropleiding krijg je in 12 lesdagen de basis mee van theorie achter de TCM (Traditional Chinese Medicine). We bespreken de Vijf Elementen, de meridianen en de bijhorende acupressuurpunten, hun ligging en hun werking. Naast het werken met acupressuur leer je ook andere TCM gerelateerde technieken aan zoals Guasha, Moxa en Meridiaanstrekkingen.

Het wordt ook steeds duidelijker dat voeding de basis is voor een goede gezondheid, daarom zal ook dit onderwerp tijdens de opleiding ruim aan bod komen. We bekijken de voeding vanuit zowel de Westerse als de Oosterse principes en bespreken deze ook. Het gebruik en toedienen van supplementen en kruiden krijgt u ook in deze opleiding. 

 Omdat Acupressuur een praktische kennis vereist, zorgen we dat hierin veel tijd zal aan besteed worden. Elke lesdag bestaat uit een deel theorie, waarna we deze in de praktijk gaan omzetten. De mogelijkheid om met je eigen hond de les te volgen is bespreekbaar. Graag hebben we oefenhonden in de les, als die rustig en kalm in het leslokaal kunnen vertoeven.  

 Ter afsluiting van de cursus wordt er van de cursist verwacht om een aantal casussen te hebben ingeleverd, en dat ze hebben deelgenomen aan het praktische examen.
Daarna mag jij jezelf Acupressuur Practitioner noemen!

Wat de opleiding tot Acupressuur Practitioner zo uniek maakt bij de TCM Academie voor Dieren  is dat we werken met kleine groepjes  (en max. 4 honden per les). Persoonlijke aandacht en begeleiding vinden we enorm belangrijk!