Essentiële Oliën

Essentiële Oliën2020-03-06T08:01:35+01:00

Bij Zen4AllDogs werken we met 100 % pure oliën

Essentiële oliën kunnen ook bij honden (en alle andere dieren) gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij een stress of onrust, een gevoelige maag, wondheling of klachten bij bewegen en spierpijn. Ook op emotioneel niveau kunnen essentiële oliën ingezet worden.

Ga zelf niet experimenteren met oliën op je dier, want de regel ‘baat het niet dan schaadt het niet, gaat hier niet op! Zeker bij katten, vogels en andere kleine huisdieren moeten we heel voorzichtig zijn, deze dieren zijn uiterst gevoelig. Bij dieren gaan we steeds de pure olie verdunnen in een draagolie. 

Je kan met de olie op verschillende manieren werken:

Psychologisch

Als het dier de geur inademt, worden de aroma’s naar het limbische systeem van de hersenen gestuurd, waar ze een directe werking hebben op de emoties en/of de gemoedstoestand. Zo kalmeert de ene olie en is de andere olie juist opwekkend.

Fysiologisch

Door inademing, massage en inname komen de oliën ook in het bloed terecht, waardoor het door het hele lichaam wordt gestuurd. De toepassing is afhankelijk van de klacht of het probleem dat zich stelt. Geef nooit een olie oraal zonder dat je weet welke reactie het kan geven en nooit puur!
Bij luchtwegproblemen vernevel je de olie in een diffuser, omdat het dan rechtstreeks op het ademhalingsstelsel inwerkt. Massage kan ook, maar werkt net minder snel. Bel steeds eerst je dierenarts voor een onderzoek of overleg.

Hoe gebruik je de oliën bij je hond:

Ruiken: Laat een druppel olie in je handpalm vallen, wrijf beide handen over elkaar en maak een kommetje van je handen om de snuit van je huisdier heen.

Diffuser: De meest veilige manier om je huisdieren met de oliën in contact te brengen. Zorg er wel voor dat je kat (als je een kat hebt) de mogelijkheid heeft om de de ruimte waar de diffuser staat te verlaten.

Aanbrengen: steeds verdunnen met een draagolie en dan op de pootjes of de binnenkant van de oorflap voor snellere opname. Hoe kleiner de dieren hoe meer je de olie verdunt.

EHBO Oliën 

Lavendel
Lavendel is een zeer veelzijdige olie. Het helpt bij stress, is rustgevendontspant de spieren, stelpt het bloeden en kan huidinfecties voorkomen, en Lavendel laat wondjes of littekens sneller en mooier genezen.

Hoe kun je Lavendel gebruiken?

  • Om rustig te worden: doe een paar druppels in de verdamper en zet deze regelmatig een half uurtje aan. Breng een druppeltje achter in de nek aan.
  • Bij wondjes of littekens: masseer op of rond het wondje of litteken om te verzachten en optimale celdeling in de huid te activeren, zodat het mooier kan helen. Wel verdunnen met een drager olie.
  • Bij insecten of tekenbeet: breng een druppel aan op de beet, het heeft een ontsmettende werking en gaat zwelling en jeuk tegen.Doe een paar druppels verdund met gedistilleerd water in een spuitfles en besproei de mand of de slaapplek met het mengsel. Het verfrist, elimineert nare luchtjes en werkt rustgevend.

Frankincense
Frankincense  (wierook) is gedestilleerd uit het hars van de Boswelia carteri. De olie helpt bij het verminderen van stress, verdriet of rouw, verhoogt de concentratie en stimuleert het immuunsysteem. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van deze olie bij ernstige ziekten zoals kanker.

Hoe kun je de Frankincense gebruiken?

  • Om rustig te worden: doe een druppeltje in je handpalmen en laat het dier ruiken, sommige dieren willen het van je handen likken, dat kan.
  • Bij verdriet of rouw: verdun een druppel Frankincense met een druppel drager olie en beng dit aan achter in de nek en voor op de boeg (borstbeen) van het dier om de gemoedstoestand positief te beïnvloeden
  • Bij verdachte bultjes of huidveranderingen: vermeng een druppel essentiële olie met een druppel drager olie in je handpalmen, masseer het op de aangedane plek.

Lemon
Werkt goed tegen parasieten. Goed voor de huid en voor onderhuidse problemen. Vergroot het bewustzijn.

Peppermint
Geweldige olie voor oververhitte honden. Combineren met PanAway bij verwondingen (niet in de wond zelf!).

(wist je dat je Pepermunt hydrolaat aan het drinkwater kan toevoegen in de zomermaanden?)

Je gebruikt geen olie in water, aangezien olie en water niet kunnen mengen.

Heb je vragen over het gebruik van oliën of hydrolaten bij dieren? Ik help je graag verder.  

Volg in thuisstudie de cursus ‘OlieCoach voor Dieren’